+90 0216 576 66 77 / +90 0216 576 66 78 Küçükbakkalköy Mah. Elmalı Sokak No: 4

Ses kısıklığı nedir?

Sesin normalden farklı her tür oluşumuna ses kısıklığı diyebiliriz. Sesin tamamen çıkmadığı durumlar olabilir. Ancak genellikle sesin normalden ince yada kalın çıkması, çatallaşması, boğuklaşması gibi durumlarla karşılaşılmaktadır. Ses ile ilgili hastalığın ne olduğuna bağlı olarak seste oluşan değişim ve sorunlarda değişkenlik gösterir.


Neden sesim kısılmış olabilir?

Bunun bir çok nedeni olabilir. Hatalı yada aşırı kullanıma bağlı bir sorun olabileceği gibi kontrolünüz dışında ses tellerinizde yada sesin oluşumuna katı sağlayan sistemin bir bölümünde ortaya çıkan bir hastalık ses kısıklığının oluşmasına neden olmuş olabilir. Ses kısıklığı bir sorunun sonucu olarak gözlenir. Ancak sorunun ne olduğu ve nedeni ancak detaylı yapılacak bir muayene ile anlaşılabilir.


Ne zaman bir uzmana gitmeliyim?

Ses kısıklığına neden olduğunuzu düşündüğünüz kesin bir neden yok ise ( örneğin maçta tezahürat sonrası yada gribal enfeksiyon sonrası kısa süreli ses kısıklığı) ve on günü aşan bir ses kısıklığınız oldu ise bir kulak burun boğaz uzmanına gitmenizde yarar vardır.


Ses kısıklığı nasıl tedavi edilir?

Ses kısıklığının nedeninin ne olduğunun uzman tarafından belirlenmesi ile tedavinin ne olacağı da şekillenecektir. Tanınıza göre uygulanacak tedavi de değişkenlik gösterir. Medikal tedavi, cerrahi müdahale, ses terapisi yöntemleri tek başına yada bir arada kullanılarak çözüm üretilebilir.


Ses kısıklığım için hangi tedavi yöntemini seçmeliyim?

Bu konuda sizin bir seçim yapmanız değil, sizi değerlendiren ve tanınızı koyan hekim sizi yönlendirmesi daha doğru bir yol olacaktır. Tanıya göre etkili olacak tedavi yöntemleri değişkenlik gösterir. Örneğin bazen ses terapisi tek başına yeterli bir yöntem olabiliyorken bazı hastalıklarda ise yarar sağlamaya yetmemektedir. Bu nedenle kulak burun boğaz uzmanınızdan görüş almanız ve yönlendirmesine göre yolunuzu belirlemeniz gerekmektedir.


Kulak burun boğaz muayenesi dışında tanı için neler gerekebilir?

Bunun kararı hekiminiz tarafından verilecektir. Bazı durumlarda nöroloji, göğüs hastalıkları, psikiyatri, ses terapisti vb. branşlar tarafından değerlendirme istenebilir, görüntüleme yöntemlerine başvurulabilir yada hekiminizin önereceği farklı değerlendirmeleri de yaptırmanız gerekebilir.


Ses terapisi önerildi. Ses terapisinde ne yapılıyor?

Ses terapisi ses ile ilgili sorunun davranışsal değişimlerle düzelmesini sağlamaya yönelik yapılan çalışmalardır. Bazen tedaviye yönelik tek başına bir çözüm olabilirken bazen de cerrahi / medikal tedavi ile birlikte uygulanabilir. Ses terapisinde hastanın tanısı dikkate alınarak farklı yöntemler kullanılır. Ek tip bir uygulama değildir. Hastanın özelliklerine, tanısına ve ses alışkanlıklarına bağlı olarak uygulanacak yöntem belirlenir. Amaç hedef ses kalitesini arttırmak ve dolayısıyla kişinin yaşam kalitesini de arttırmaktır.