+90 0216 576 66 77 / +90 0216 576 66 78 Küçükbakkalköy Mah. Elmalı Sokak No: 4

Gecikmiş dil ve konuşma nedir?

En basit tanımıyla çocuğun dil / konuşma becerilerinin yaşından beklenenden geride olmasıdır.
Çocuk sesleri üretebilecek fiziksel beceriye sahipken yeterli dilbilgisine sahip olmayabilir yada dilbilgisel anlamda gelişimi yaşına uygun olmasına rağmen konuşma seslerini üretemiyor olabilir. Bu durumlar tek başına yada bir arada gözlenebilir.


Çocuğum hala konuşmuyor / konuşması anlaşılmıyor. Ne Yapmalıyım?

Bir şeylerin ters gittiğini hissettiğinizde çocuğunuzun dil ve konuşma becerilerini değerlendirmesi amacıyla uzmana başvurmanız gerekir. Söz konusu olan bir gecikme mi yoksa bir dil konuşma bozukluğumu değerlendirilmesi yararlı olacaktır.


4-5 Yaşına kadar bekleyin konuşur dediler. Doğru mu?

Yanlış. Değerlendirme ne kadar erken yapılırsa sorunun tespiti ve çözüm üretilmesi de o kadar kolay olur.



Erkek çocukları geç konuşur. Doğru mu?

Erkek çocuklarının kızlara oranla dil ve konuşma becerileri anlamında geride kaldığını destekleyen çalışmalar var. Ancak bu düşünüldüğü kadar büyük bir fark değil bir iki aydır. Dolayısıyla erkek çocuğu olması uzmana başvurmayı geciktirme nedeni olmamalıdır.


Ailede geç konuşanlar var. Geçte olsa konuşacaktır. Doğru mu?

Dil ve konuşma gecikmesi sık görülen bir durumdur. Aile öyküsü referans alınarak değerlendirme ve tanıyı geciktirmek sıkıntı yaratabilir. Genetik yatkınlığı destekleyen çalışmalar literatürde yer alır. Genetik riski ortadan kaldırma şansı olmasa da çocuğun bu durumdan az etkilenmesi için neler yapılması gerektiğinin bilinmesi yararlıdır.


Konuşamıyor olması işitmesiyle ilgili olabilir mi?

Dil ve konuşma gecikmesi gözlenen çocukların işitmesinin mutlaka değerlendirilmesi gerekir. Olası bir işitme kaybı ihtimali elenmeden değerlendirme yapılmamalıdır. Çünkü işitme anne karnından başlar ve işitme yeterli olduğu taktirde alıcı dil becerisi gelişir.